Terug naar het overzicht

Kun je een team coachen dat niet gecoacht wil worden?

FORTIOR versterkt jouw kennis en kunde

Omgaan met lastige mensen en storende teamdynamieken

Meer informatie

Let op! Beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

coaching Aantal keer bekeken: 1766 views

FORTIOR hoort wel eens van haar cursisten: “Het is wel heel nuttig wat wij hier leren tijdens jullie trainingen. Maar het is erg nog lastig om het team mee te krijgen.” Soms zien gedragsdeskundigen of leidinggevenden dat er verbeteringen mogelijk zijn in de manier van ondersteunen. Het team ziet echter geen enkel probleem. Misschien biedt het Brugse model voor oplossingsgerichte coaching dan een uitkomst. In deze blog lees je meer over hoe je kunt werken met een team dat niet gecoacht wil worden.

De relatie bepaalt het mandaat

In het Brugse model voor oplossingsgerichte coaching worden vier verschillende relatietypen beschreven: de vrijblijvende relatie, de zoekende relatie, de consulterende relatie en de expertenrelatie. De relatie die de coach met het team (of de coachee) heeft bepaalt het mandaat en dus het type interventies waarvoor gekozen wordt.

Als een team geen coachingsvraag heeft of als het team jou niet ziet als een persoon die ze verder kan helpen, dan is er sprake van een “vrijblijvende relatie”. Je zou kunnen zeggen dat de coach in een dergelijke relatie geen of weinig mandaat heeft. In de oplossingsgerichte coaching wordt liever gesproken van een “ander” mandaat. Tijdens het coachingstraject kan de relatie namelijk nog veranderen.

 

Deskundige adviezen werken niet

Als het team geen probleem ziet, dan heeft het geven van deskundige adviezen over bijvoorbeeld een verbetering van de begeleidingsstijl weinig zin. Het team heeft immers geen probleem waarvoor een advies gewenst is. Bij een vrijblijvende relatie werkt het ook niet om te overtuigen, hulp op te dringen, verantwoording te eisen, opdrachten mee te geven of te zeggen wat het team moet doen.

 

Niet forceren

In de oplossingsgerichte coaching volgt de coach het tempo van het team dat gecoacht wordt. Mogelijk hoopt de coach dat het team zo snel mogelijk tot een verandering komt. De coach kan dit proces echter niet forceren. Het gebeurt ook, dat een team tijdens het coachingstraject helemaal niet uit de vrijblijvende relatie komt.

De oplossingsgerichte coach ziet het coachen van teams in een vrijblijvende relatie als net zo nuttig als het coachen van teams in een andere vorm van relatie.

 

Nuttige interventies

Cliënten en teams hebben er recht op om geen hulpvraag te hebben. Een oplossingsgerichte coach behandelt het team (of de coachee) altijd met respect. De coach kan het team wel wijzen op de consequenties van de keuze om niet te veranderen. (Bijvoorbeeld ontslag of het opsplitsen van het team.)

Bij een team zonder coachingsvraag kan de coach toch een aantal nuttige interventies doen. In deze blog worden drie van deze interventies genoemd:

Joinen
Met joinen probeer je in een optimale werkrelatie met het team (of de coachee) te komen. Het is een proces van invoegen en invloed op elkaar uitoefenen in een sfeer van waardering, verbondenheid en genegenheid. In elk type relatie werkt deze interventie en dus ook in een vrijblijvende relatie. Tijdens het coachingsgesprek toont de coach waardering voor het team, luistert hij naar hun verhaal en valoriseert hij hun sterktes en krachten.

Complimenteren
De coach kan het team complimenteren voor hun bereidheid om met hem in gesprek te gaan. Ze hadden er namelijk ook voor kunnen kiezen om het gesprek niet aan te gaan.

Informatie geven
Ook als er geen hulpvraag is, kan het nuttig zijn om informatie te geven. Bijvoorbeeld uitleg over wat bepaalde begrippen betekenen. Ook kan informatie worden gegeven over de gevolgen van de situatie waarin het team zich nu bevindt en de keuzes die ze hierin maken. Bij voorkeur doet de coach dit van een leading-from-behind positie. Waarbij de coach als het ware een stap achter het achter het team gaat staan in plaats van dat hij naast het team gaat staan.

 

Meer leren over het coachen van teams?

FORTIOR organiseert in samenwerking met Chris van Dam de studiedag “Omgaan met lastige mensen en storende teamdynamieken”. In deze studiedag leer je hoe je vanuit de oplossingsgerichte benadering kunt omgaan met lastige mensen in jouw team of storende teamdynamieken. Welke oplossingsgerichte interventies kun je inzetten in moeilijke situaties? Lees hier meer over de studiedag

 

Bron

De inhoud van deze blog is gebaseerd op:

Dam van, C. (2017) De oplossingsgerichte coach. Een praktisch boek met een focus op de oplossingsgerichte visie, de coachingscompetenties en het Brugse model. Antwerpen: Intersenti

Geïnteresseerd in meer artikelen zoals deze?
Blijf dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen