Terug naar het overzicht

Kun je agressief gedrag beïnvloeden?

FORTIOR versterkt jouw kennis en kunde

Veilig werken in stressvolle situaties: Online workshop de-escalerende gesprekstechnieken

Schrijf je hier in

Let op! Beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Agressief gedrag beïnvloeden Aantal keer bekeken: 1654 views

Kun je agressief gedrag beïnvloeden? Veel professionals in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking krijgen te maken met agressie. Het is lastig om hiermee om te gaan en een eenvoudige oplossing bestaat waarschijnlijk niet. In deze blog wil FORTIOR je een gedachtegang meegeven die je mogelijk kan helpen beter om te gaan met agressie en stress op de werkvloer. Dit artikel gaat namelijk over de cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed.

 

Cirkel van betrokkenheid

Sommige mensen maken zich dagelijks druk over van alles en nog wat: het weer, wat anderen van ze vinden, hun gezondheid, wat er gebeurt in de wereld zoals de coronacrisis en de maatregelen van de overheid. Dit zijn zaken waar mensen eigenlijk geen enkele invloed op hebben. Stephen R. Covey, een Amerikaanse organisatiepsycholoog, noemt dat de ‘cirkel van betrokkenheid’.

 

Cirkel van invloed

De “cirkel van invloed” heeft betrekking op alles waar mensen wel zelf invloed op kunnen uitoefenen. De cirkel van invloed bevindt zich binnen de cirkel van betrokkenheid. Want volgens Covey kunnen mensen geen invloed uitoefenen op iets waarbij ze zichzelf niet betrokken voelen.

 


Pro activiteit versus reactiviteit

Mensen die zich voornamelijk richten op hun cirkel van betrokkenheid zijn over het algemeen reactief. Ze laten zich bijvoorbeeld regeren door de omstandigheden, geven andere mensen de schuld en voelen zich vaak een slachtoffer. Hierdoor verwaarlozen ze dingen waar ze écht invloed op kunnen uitoefenen. Hun cirkel van invloed wordt steeds kleiner. Als iemand vooral bezig is met zaken waar hij geen invloed op heeft dan heeft dit gevolgen voor welzijn en psychische gezondheid. Op termijn raken deze mensen gefrustreerd, boos of worden ze zelfs ziek.

Mensen die zich richten op hun cirkel van invloed worden proactief genoemd. Ze spannen zich in voor zaken waar ze echt iets aan kunnen doen. Dit type mensen pakt de regie, maakt gerichte keuzen en neemt verantwoordelijkheid. Ze hebben een positieve energie die zich steeds verder uitstrekt en hun cirkel van invloed vergroot.

 

Mensen hebben niet altijd invloed maar wel altijd een keuze

Er zijn drie manieren van invloed:

  • Directe invloed: Deze vorm van invloed kunnen mensen uitoefenen op hun eigen gedrag. Dit is de cirkel van invloed
  • Indirecte invloed: Deze vorm van invloed heeft betrekking op het gedrag van andere mensen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan en vergt tijd en energie. Het is nodig om gezonde relaties met anderen te hebben. Alleen op die manier kunnen mensen anderen op een integere, eerlijke manier beïnvloeden.
  • Geen invloed: Tot slot zullen er altijd problemen zijn waar mensen geen invloed op kunnen uitoefenen. Dit is dus de cirkel van betrokkenheid.

 

Als je geen invloed hebt op de situatie dan kun je wel altijd kiezen hoe je ermee omgaat. Stephen R. Covey zei hierover: “Ons gedrag is afhankelijk van onze besluiten, niet van onze omstandigheden”.

 

Omgaan met agressie

Wat is nu de relatie tussen de cirkel van invloed en omgaan met agressie op de werkvloer? Bij het omgaan met agressie is het vermogen om te kunnen de-escaleren heel belangrijk. En om te kunnen de-escaleren is een proactieve houding nodig. Door te focussen op de cirkel van invloed kunnen mensen op een passende manier opkomen voor zichzelf en effectiever reageren op stressvolle situaties.

 

Meer leren over de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking?

FORTIOR is gespecialiseerd in het organiseren van trainingen voor professionals die werken met mensen met een verstandelijke beperking. Bekijk hier ons volledige aanbod!

 

Bronnen:

E-book: de-escaleer in vier stappen van Lilian Braaksma

Blog van stresspro.nl: https://www.stresspro.nl/cirkel-van-invloed-en-betrokkenheid/

Blog van DeSteven.nl: https://www.desteven.nl/persoonlijke-ontwikkeling/persoonlijke-effectiviteit/pe-leerdoelen

 

 

Geïnteresseerd in meer artikelen zoals deze?
Blijf dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen en ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief