Terug naar het overzicht

Houvast geven

Houvast Aantal keer bekeken: 655 views

Structureren, concretiseren, visualiseren: laat me zien wat ik moet weten. Dat is het over het algemeen het uitgangspunt voor de ondersteuning van mensen met autisme. Zeer zeker een waardevol uitgangspunt. Het biedt mensen met autisme de mogelijkheid controle te krijgen over hun leven. Maar voor mensen met autisme is die duidelijkheid niet voldoende. Volgens Anneke Groot van Contactgericht Spelen en Leren gaat het om houvast.

 

Zo denk ik er ook over: we moeten mensen met autisme vooral houvast bieden. Dat betekent, dat mensen met autisme steun vinden bij iets of iemand om hun pad te gaan en hun eigen leven te leiden. Duidelijkheid middels een gevisualiseerde structuur (dagprogramma, pictoagenda, scenario’s, scripts, e.d.) is een van de mogelijkheden om die houvast te bieden. Contact maken met een persoon met autisme is een andere mogelijkheid. Contact geeft een opening voor communicatie en voor het luisteren naar wat de persoon met autisme bezig houdt, de onderwerpen, die zijn belangstelling hebben en de emoties, die hij ervaart. Op deze manier kunnen we beter aansluiten bij wat mensen met autisme nodig hebben. Ik ben van mening dat contact maken de basis is voor effectieve hulpverlening, gericht op het bieden van houvast.

 

Meer leren over hoe je houvast kunt geven aan mensen met autisme?

Anneke Groot schreef het boek “Houvast”. Ze laat je in dit boek zien wat er nodig is om met kinderen met autisme contact te maken en hoe je aan kunt sluiten op hun prikkelverwerking. Lees meer over dit boek >>

Geïnteresseerd in meer artikelen zoals deze?
Blijf dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen