Terug naar het overzicht

Het beïnvloeden van anderen begint bij jezelf

Aantal keer bekeken: 1636 views

Helaas maakt bijna iedereen wel eens mee dat de samenwerking met anderen niet loopt zoals je had gewild. Zo kunnen er tussen mensen verschillen van inzicht bestaan of kunnen er tegengestelde belangen zijn. Hoe kun je dan de situatie zo naar je hand zetten zodat je bereikt wat je wilt en tegelijkertijd de relatie goed houdt? Met behulp van Het Spel van Invloed kun je de interactie met anderen verbeteren en de oorzaken, die de relatie bemoeilijken, wegnemen. Het spel van invloed is nuttig voor iedereen die samenwerkt.

 

Wisselwerking

De meeste mensen zullen wel weten dat “wat je zegt” en “hoe je iets zegt” bepalend is voor de reactie van een ander. Hoe je gesprekspartner vervolgens antwoordt, is weer bepalend voor jouw reactie. Het verloop van de interactie is bepalend voor het resultaat.

Inzicht in dit dynamische model is onmisbaar voor iedereen die samenwerkt en de macht over zijn eigen leven wil behouden.

 

Het ontstaan van het spel

Het Spel van Invloed is ontwikkeld door Dicky IJbema. Na haar studie sociale psychologie heeft ze in diverse leidinggevende functies gewerkt. De kerntaak van een leidinggevende is om samen met medewerkers de gestelde doelen te halen. Om dit voor elkaar te krijgen heb je (communicatieve) vaardigheden nodig. Het viel Dicky op dat deze vaardigheden zijn in te delen in 3 verschillende spelersrollen. Deze rollen heb je in een gesprek alle drie nodig om je doelen te bereiken.

In Het spel van invloed onderscheid Dicky IJbema drie typen spelersrollen en slachtofferrollen.

 

Wat is een speler

Als je op een positieve manier invloed wilt uitoefenen dan ben je een speler en gebruik je de spelersrollen. Zolang je een speler bent geniet je van de situatie en heb je plezier in het samenspel met de ander, maar ook met jezelf. Een speler denkt na over wat hij wil en over zijn eigen gedrag. Daarnaast staat een speler open voor wat de ander vindt en voelt. Het toepassen van een spelersrol geeft energie. Je bent meester over je eigen gevoelens in plaats van dat je er door laat meeslepen.

In het Spel van invloed zijn er drie spelersrollen:

  1. Er boven staan: je geeft aan hoe de situatie in elkaar zit, wat je wilt, wat het doel of bedoeling van het gesprek is
  2. Er tegenover staan: je maakt duidelijk wat jij vindt en voelt
  3. Er naast staan: je verplaatst je in de ander en/of je zet jezelf of je gesprekspartner aan het denken

 

Wat is een slachtoffer

Het kan ook voorkomen dat je in een machteloze situatie terecht bent gekomen. Je voelt je daardoor bijvoorbeeld boos, miskend of angstig. Ook kan onvrede omslaan naar verdriet, cynisme, arrogantie of gevoelens van minderwaardigheid. Als dergelijke gevoelens de overhand krijgen dan is de kans groot dat je jouw gestelde doelen niet haalt en dat je stagneert in je ontwikkeling. Je bent nu van speler “slachtoffer” geworden.

In Het Spel van Invloed zijn er drie slachtofferrollen:

  1. De Almacht: je vindt dat je gelijk hebt
  2. De machtsstrijd: Je wilt gelijk krijgen
  3. De onmacht: Je wilt de relatie met de ander niet op het spel zetten

 

Wisselen van spelersrol

In een gesprek gebruik je bij voorkeur alle drie de spelersrollen met de bijbehorende vaardigheden. Het is belangrijk dat je de vaardigheden goed beheerst die bij elke spelersrol hoort. Je past een specifieke vaardigheid toe afhankelijk van het doel dat je wilt bereiken en de persoon die je voor je hebt.

Het komt wel eens voor dat je jezelf in een gesprek blijft herhalen. Als je meer dan twee keer hetzelfde hebt gezegd of gedaan, stop hier dan mee en probeer een andere spelersrol.

 

Spring uit je slachtofferrol

Als je erachter komt dat je in slachtofferrol zit, blijf hier dan niet inzitten. Probeer om van slachtoffer weer speler te worden. IJbema adviseert dan om “als een vlo” van de slachtofferrol naar de spelersrol “er boven staan” te springen. Onderzoek vanuit deze rol wat er aan de hand is. Hierna kun je ook de andere spelersrollen inzetten om je doel te bereiken.

 

Meer leren over het spel van invloed?

Dicky IJbema heeft een leesbaar en toegankelijk boek geschreven waarin ze Het Spel van Invloed uitgebreid beschrijft. Hier vind je meer informatie over het boek.

 

Meer leren over de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking?

FORTIOR is gespecialiseerd in het organiseren van trainingen voor professionals die werken met mensen met een verstandelijke beperking. Bekijk hier ons volledige aanbod!

 

Bron:

De inhoud van deze blog is gebaseerd op:

IJbema, D. (2017). Spelen met invloed. Den Haag: Uitgeverij U2pi

Geïnteresseerd in meer artikelen zoals deze?
Blijf dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen