Terug naar het overzicht

Gewaarzijn van sensaties en gevoel in je lichaam maakt je sterker

Inner Language of the soul Aantal keer bekeken: 810 views

Herken je het gevoel dat je even niet weet hoe je moet reageren als iemand je overvalt met een vervelende opmerking? Je fietst naar huis en je bedenkt ineens wat je had kunnen zeggen. Als je jezelf bewust bent van je innerlijke lichaamstaal, dan kun je sneller te reageren in dit soort situaties. Jeroen Saris ontwikkelde de methode Inner Language of the Soul (ILS). In deze post vertelt hij meer over deze methodiek.

 

Lichaamstaal zijn de uiterlijk waarneembare beweging(spatronen) van het lichaam. Een methodiek die werkt met lichaamstaal is Emerging Body Language (EBL). Een bekend begrip in deze methodiek is “Meebewogen- zijn”. Dit betekent dat je je afstemt op de lichaamstaal van een persoon die bij je in de buurt is. Dit is iets anders dan het weloverwogen nadoen van iemands houding (spiegelen). Meebewogen-zijn is meestal een onbewust proces tussen mensen. Je komt ongepland in elkaars ritme waardoor interactie ontstaat. Bij Meebewogen- zijn stem je af maar blijf je jezelf.

 

Jeroen Saris is opgeleid als energetisch therapeut en is EBL trainer & consultant. Hij stelt: “Alles is energie”. Mensen kunnen daarom Meebewogen-zijn met alles in hun omgeving. Er kan niet alleen een energieverandering ontstaan door interactie met andere mensen maar ook met materie, zoals gebouwen en meubels. Ook is het mogelijk om mentaal Meebewogen te zijn met iemand anders. Dit is niet altijd handig omdat die ander je dan gemakkelijk van de wijs kan brengen.

 

De uiterlijk waarneembare lichaamstaal bij mensen is meestal het gevolg van innerlijke lichaamstaal. Volgens Jeroen Saris is het belangrijk om je “Gewaar te worden” van wat je voelt in je lijf bij de interactie met je sociale en fysieke omgeving. Dit is innerlijke lichaamstaal. “Inner Language of the Soul” laat zien hoe je ziel (energetische kern, intuïtie) op aarde leert doormiddel van het lijf.

 

Gewaar-zijn van het gevoel in je lichaam kan vele voordelen opleveren in je dagelijks leven. Jeroen Saris noemt zelf een voorbeeld van wat ILS voor hem persoonlijk heeft betekend. Hij heeft in het verleden meerdere epileptische aanvallen gehad. Sinds hij achter de methodiek Inner Language of te Soul staat, bleven deze aanvallen weg. Na de geboorte van zijn dochter voelde hij de epilepsie toch weer opkomen. Hij werd zich gewaar van de spanning en stress die hij in zijn lijf voelde. Door rust te zoeken was hij in staat om een aanval van epilepsie te voorkomen.

 

Inner Language of the Soul is voor ieder mens nuttig. Voor professionals die werken met mensen met een ontwikkelingsbeperking kan het een bijzondere bijdrage leveren. Mensen met autisme of een verstandelijke beperking zijn extra gevoelig voor hoe jij je voelt. Ze reageren sterk op de reacties die je geeft. Door je gewaar te zijn van het gevoel in je lichaam kun je meer leren over je eigen drijfveren. Dit maakt je een effectievere professional.

 

Meer leren over de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking?

FORTIOR is gespecialiseerd in het organiseren van trainingen voor professionals die werken met mensen met een verstandelijke beperking. Bekijk hier ons volledige aanbod

 

Geïnteresseerd in meer artikelen zoals deze?
Blijf dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen en ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief