Terug naar het overzicht

ABA-methodologie gecombineerd met een relatiegerichte benadering blijkt effectief

complimenten geven Aantal keer bekeken: 1678 views

Op vrijdag de 13e november 2009 organiseerde FORTIOR een studiedag over het Growing Minds Autisme Programma. De Amerikaan Steven Wertz vertelde op een aanstekelijke manier over het programma dat hij samen met zijn vrouw Kaitryn ontwikkelde en over hoe hij dat in zijn praktijk toepast. In het Growing Minds Autisme Programma combineren Steven en Kaitryn de ABA-methodologie met een relatiegerichte benadering. Onlangs is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar een vergelijkbare methode; het Early Start Denver Model.

 

Steven Wertz (Growing Minds) hecht veel belang aan het geven van een speelse, levendige en grappige reactie op gewenst gedrag van kinderen. Zijn idee hierbij is, dat leren leuk moet zijn en dat het leuk is om van een anderen te leren. Dit sluit aan bij ervaringen die we allemaal met kinderen hebben: ze doen dingen omdat ze die leuk, grappig, boeiend, spannend enz. vinden. Niet alleen leert Steven Werz kinderen met zijn sociale bekrachtiging gewenst gedrag aan, maar bouwt hij ook een relatie met het kind op. Als het contact en de relatie met het kind voldoende stevig is, volgt het aanleren van vaardigheden. Hiervoor gebruikt Steven de Discrete Trial Training (DTT)-methode.

 

Steven liet zien, dat een contact- en relatiegerichte benadering heel goed samen kan gaan met de Applied Behavior Analysis (ABA).

 

Dat zo’n aanpak werkt, is onlangs ook wetenschappelijk aangetoond. Het onderzoek ging over het Early Start Denver Model (ESDM), een interventiemethode voor kleuters, dat ook ABA en ontwikkelingsgerichte en relatiegebaseerde benaderingen integreert. (bekijk hier de Engelstalige informatie over deze methode) Aan het onderzoek deden 48 kleuters mee van 18 tot 30 maanden. De kleuters, gediagnosticeerd met autistische stoornis of PDD-NOS, werden willekeurig over de ESDM- en de controlegroep verdeeld. De kinderen werden na 1 en 2 jaar (of op de leeftijd van 48 maanden) onderzocht. De auteurs vatten de resultaten van de ESDM-groep aldus samen: na een interventie van twee jaar laten de kinderen een significante verbetering zien van hun cognitieve vaardigheden, adaptief gedrag, receptieve en expressieve communicatie in vergelijking met de kinderen van de controlegroep. Twee andere maten, waaronder de score voor repetitief gedrag, veranderden niet. Lees hier het Engelstalige artikel over het onderzoek.

 

De toegenomen vaardigheden op cognitief, adaptief en communicatief gebied bieden de kinderen volgens de auteurs een belangrijke steun in alledaagse situaties thuis en op school. Men zou de wetenschappelijke waarde van het onderzoek misschien in twijfel kunnen trekken, omdat het onderzoek is uitgevoerd door de bedenkers en coördinatoren van de methode (zoiets als de slager die zijn eigen vlees keurt). Maar door het degelijke en algemeen aanvaarde onderzoeksdesign van de studie (controlegroep en toewijzing van kinderen aan de onderzoekscondities op basis van toeval) kunnen we er van uitgaan, dat geen beïnvloeding van de resultaten door de betrokkenheid van de onderzoekers bij de methode is en dat de resultaten en conclusies betrouwbaar zijn.

 

Meer leren over de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking?

FORTIOR is gespecialiseerd in het organiseren van trainingen voor professionals die werken met mensen met een verstandelijke beperking. Bekijk hier ons volledige aanbod

Geïnteresseerd in meer artikelen zoals deze?
Blijf dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen