Routines en herhaling komen veel voor bij mensen met een verstandelijke beperking. Wanneer kun je nu spreken van dwang of een dwangstoornis? In deze studiedag komt ook aan de orde welke opties er zijn voor behandeling en ondersteuning.
Routines en herhaling bieden een gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid, vooral voor personen met een beperking. Deze gestructureerde patronen kunnen echter ook beperkend werken, waardoor iemands vrijheid wordt ingeperkt. Herhalingsgedrag manifesteert zich vaak in nauwgezette rituelen en kan een bron van comfort zijn. Het is echter wel belangrijk om te herkennen wanneer dergelijk gedrag overgaat in een obsessieve-compulsieve stoornis, ook wel dwangstoornis genoemd.
In deze dag leer je meer over wanneer je spreekt van dwang, een tic, herhaling en/of routine. Je hoort meer over wat de functie is van deze gedragingen voor de cliënt. Ook word je geïnformeerd over opties voor behandeling en ondersteuning. En in welke situaties dit nodig is.
Tijdens deze studiedag komen de volgende thema’s aan bod
De theorie uit deze studiedag wordt gekoppeld aan casussen uit de praktijk van de deelnemers.
Leerdoelen
Na afloop van de studiedag:
De studiedag is te volgen zonder voorbereiding. De studiebelasting bestaat uit het aantal contact uren. In dit geval is dat 6 uur.
De inhoud van de studiedag heeft betrekking op kinderen, jongeren en volwassen met een lichte, matige of verstandelijke beperking en eventueel autisme.
De inhoud van de studiedag heeft betrekking op psychologen, orthopedagogen, therapeuten, verpleegkundigen en begeleiders die werken in de gehandicaptenzorg, speciaal onderwijs, GGZ of jeugdzorg.
Deze training is ten minste post HBO niveau.
Accreditatie is toegekend door:
Het accreditatiebureau NIP/NVO voor:
Accreditatiepunten krijgen voor elders geaccrediteerde training
Veel beroepsverenigingen zoals V&VN (voor VSR) en Registerplein geven hun leden de mogelijkheid om zelf “elders geaccrediteerde scholing” op te geven en zo punten bij te schrijven. Informeer over deze mogelijkheid bij je beroepsvereniging.
Verzoek tot het aanvragen van accreditatie
Heb je een andere accreditatie nodig dan hierboven staat vermeld? Stuur dan een bericht naar [email protected] met de vraag of de gewenste accreditatie kan worden aangevraagd. FORTIOR zal je dan expliciet laten weten of de accreditatie wel of niet zal worden aangevraagd.
FORTIOR reikt aan het eind van de dag certificaten uit. Op het certificaat staan de accreditaties en hun ID-nummers vermeld.
Voor sommige registers van beroepsverenigingen, zoals bij NIP K&J / NVO OG, kwaliteitsregister Paramedici, KNGF, Register Vaktherapie en Registerplein, voert FORTIOR de presentie in. Hiervoor hebben wij het nummer nodig waarmee je in het register bent ingeschreven.
Els Ronsse is een Belgische klinisch psychologe en psychotherapeute, gespecialiseerd in autisme en emotionele ontwikkeling. Ze studeerde in 1995 af aan de Universiteit Gent in klinische psychologie en volgde daarna een integratieve psychotherapieopleiding.
Els heeft meer dan vijftien jaar ervaring als orthoagoog, waarbij ze werkte met mensen met een verstandelijke beperking en autisme. In 2000 opende ze haar eigen praktijk, PsySense, gericht op mensen met autisme en een normale begaafdheid. Naast individuele begeleiding biedt ze ook supervisie en vorming aan rond thema’s die met autisme en/of verstandelijke beperking te maken hebben.
Ze is voorzitter van de Vlaamse Regiegroep SENS-EO, een netwerk dat zich richt op de ontwikkeling en verspreiding van kennis over emotionele ontwikkeling bij mensen met een verstandelijke beperking. Els is ook actief betrokken bij de ACTrajecten georganiseerd door Autisme Centraal. Els is lid van NEED (Network of Europeans on Emotional Development).
Bekijk de docent
Boer, F. (2020) Herkennen van en omgaan met angst bij kinderen. Amsterdam LannooCampus
Bruin, R. de (2004). Mét rituelen, maar wel weer leefbaar. Cognitieve gedragstherapie bij jongeren met een obsessief-compulsieve stoornis en een autismespectrumstoornis. Kind en Adolescent Praktijk, 3 (4), 4-13.
Didden, R. & Moonen, X. (Red.) (2007). Met het oog op behandeling: Effectieve behandeling van gedragsstoornissen bij mensen met een lichte verstandelijke beperking. Utrecht: VOBC LVG/de Borg.
Embregts, P. J. C. M., Didden, R., Moonen, X., Leusink, G., & Schuengel, C. (2023). Kenmerken en ondersteuningsbehoeften van mensen met een licht of ernstig verstandelijke beperking en ernstig probleemgedrag en psychische problematiek. NTZ: Nederlands Tijdschrift voor de Zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen, 49(3), 11.
De Haan, E., Wolters L. (2021) Bedwing je dwang Behandeling van de dwangstoornis bij kinderen en jongeren. Houten Bohn Stafleu van Loghum
Pieter Hoekstra: Tics bij kinderen, en wat je eraan kunt doen https://www.oudersvannu.nl/kind/tics-bij-kinderen-en-wat-je-ertegen-kunt-doen~db4f68e?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F
Schuurman, C., Blijd-Hoogewys, E., Gevers, P. (2013) Behandeling van volwassenen met een autismespectrumstoornis. Amsterdam: Hogrefe Uitgevers BV
Wieland, J., Aldenkamp, E., Van den Brink, A. (2022) Behandeling van patiënten met een laag IQ in de GGZ: Theorie en praktijk. Houten: Bohn Stafleu van Loghum
De studiedag vindt plaats in Utrecht. De exacte locatie wordt later bekend.
FORTIOR biedt vele mooie na – en bijscholing aan waar ik in de afgelopen 25 jaar al met veel plezier aan heb deelgenomen.
FORTIOR heeft altijd een leuk, gevarieerd aanbod aan cursussen binnen het Verstandelijk Gehandicapten werkveld. Ik neem altijd met plezier deel aan de cursussen die FORTIOR aanbiedt!
Fijne locatie, goede voorzieningen en goede enthousiaste docenten. Het was een top dag!
Goed georganiseerd, lekkere lunch, goede info van te voren, mooi mapje, constant koffie en thee
Het is altijd geweldig om de trainingen van FORTIOR te volgen. De inhoud is zo praktijk gericht, dat je de vertaalslag naar je werkvloer al maakt tijdens de training. Elke keer kom ik na een training vol uitvoerbare ideeën op mijn werk zodat wij kunnen blijven ontwikkelen.