Aan de slag met Trauma Informed Care binnen jouw organisatie

Hoe kun je vanuit het organisatieontwikkelingsmodel Trauma Informed Care investeren in de organisatiecultuur, de kwaliteit van het werk en het welzijn van de medewerkers?

Datum:
12 september 2025,10 oktober 2025,31 oktober 2025,07 november 2025,12 december 2025
Docent:
Jessica Vervoort-Schel, Anita van de Ven
Accreditatie:
wordt aangevraagd
Type:
Blended
Tijdsduur:
een cursus met 2 fysieke bijeenkomsten van 10:00 tot 16:00 en 3 online bijeenkomsten van 9:30 tot 12:30
Investering:
875,00
De deskundigheidsbevordering van FORTIOR is vrijgesteld van BTW.
inclusief koffie, thee en lunch, exclusief verplichte literatuur t.w.v. 101,79

875,00

Inschrijven

Trauma informed care als basis

Mensen met cognitieve en adaptieve beperkingen maken relatief vaak ingrijpende (jeugd)ervaringen mee. Helaas worden de gevolgen hiervan nog vaak niet (h)erkend en daardoor niet adequaat behandeld. Deze onverwerkte ervaringen kunnen bestaande gezondheidsverschillen tussen mensen met en zonder beperkingen vergroten. Dit heeft een negatieve impact op hun welbevinden, ontwikkeling, leervermogen, gedrag, psychische en fysieke gezondheid, levensverwachting en toekomstperspectief.

Individuele interventies zijn hierin niet voldoende. Er is een bredere, organisatiebrede benadering nodig. Nieuwe wetenschappelijke inzichten bieden gelukkig perspectief. Trauma Informed Care (TIC) vormt een stevig fundament voor het bevorderen van welbevinden, herstel, passende ondersteuning en preventie – voor zowel de hulpvrager als de hulpverlener.

 

Een wereldwijde beweging richting mensgerichte zorg

Over de hele wereld vindt een transformatie plaats in de gezondheidszorg. De focus verschuift van klachtgericht behandelen naar mensgerichte ondersteuning. Daarbij staan niet alleen de hulpvrager en diens netwerk centraal, maar ook hun krachten, bronnen en veerkracht.

Deze beweging vraagt om een andere manier van denken én organiseren. Trauma Informed Care sluit hier naadloos bij aan. Het gaat om het creëren van een organisatiecultuur waarin herstel, eigen regie, persoonlijke groei, hoop en perspectief centraal staan – ondanks de uitdagingen die mensen kunnen ervaren.

 

Wat is Trauma Informed Care?

TIC vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten, waar men inzag dat veel mensen met psychische of sociale problemen traumatische ervaringen hebben meegemaakt. De reguliere hulpverlening sloot daar onvoldoende op aan. TIC stelt dat onzichtbare trauma’s, zoals toxische stress en niet-herkende traumasymptomen, een negatieve invloed kunnen hebben op de motivatie en de werkrelatie tussen hulpvrager en hulpverlener – wat vaak leidt tot vroegtijdige uitval of het uitblijven van gewenste resultaten.

Wat TIC uniek maakt, is dat het niet alleen kijkt naar de hulpvrager, maar ook naar de medewerker. Indirect trauma en chronische stress bij professionals kunnen behandelresultaten evenzeer beïnvloeden. TIC biedt handvatten om veerkracht en zelfzorg onder medewerkers te bevorderen, en draagt zo bij aan een gezond en veilig werkklimaat.

TIC is geen interventie op zichzelf, maar een organisatiebrede benadering die doordringt tot alle lagen, systemen en processen. Het richt zich op het creëren van een klimaat waarin zowel hulpvragers als hulpverleners kunnen herstellen, ontwikkelen en floreren.

Bron: Kenniscentrum LVB – Artikel Vervoort et al. (2022)

 

Wat leer je in deze training?

In deze training doe je zowel theoretische kennis als praktische tools op, zodat je samen met je collega’s kunt werken aan de implementatie van trauma-informed care binnen je eigen organisatie.

Deze belangrijke thema’s komen aan bod:

  • Inzicht in de kernprincipes van Trauma Informed Care
  • Leren hoe ingrijpende stressvolle ervaringen en ontbrekende steunende ervaringen doorwerken in gedrag en relaties
  • Praktische handvatten om TIC toe te passen in de praktijk
  • Strategieën voor implementatie op team- en organisatieniveau

 

Reflectie speelt hierin een centrale rol. Door stil te staan bij je eigen ervaringen, keuzes en interacties, leer je niet alleen over jezelf, maar lever je ook een waardevolle bijdrage aan verandering binnen jouw organisatie.

TIC is namelijk een collectief proces. Elke interactie is een interventie, en iedere medewerker – van directie tot uitvoering – heeft invloed op de ervaringen van anderen. Daarom richt deze training zich op het creëren van een gezamenlijke, traumasensitieve cultuur waarin iedereen zich gehoord, veilig en ondersteund voelt.

 

Planning fysieke en online bijeenkomsten

De cursus bestaat uit fysieke en online bijeenkomsten. De planning is als volgt:

  • 12 september 2025 van 10:00 tot 16:00 op locatie in Utrecht
  • 10 oktober 2025 van 9:30 tot 12:30 online
  • 31 oktober 2025 van 9:30 tot 12:30 online
  • 7 november 2025 van 9:30 tot 12:30 online
  • 12 december 2025 van 10:00 tot 16:00 op locatie in Utrecht

Inhoud van de cursus

Tijdens de training “Aan de slag met trauma-informed care binnen jouw organisatie” doorlopen we een reeks bijeenkomsten die jou en je eventuele collega’s ondersteunen bij de ontwikkeling van trauma-informed werken binnen jouw organisatie. Elke bijeenkomst biedt ruimte voor reflectie, het bespreken van de tussentijdse verwerkingsopdrachten en verdieping in de belangrijke thema’s van trauma-informed werken.

 

Bijeenkomst 1: Fysieke startbijeenkomst

In de eerste bijeenkomst staan we stil bij de basiskennis en wetenschappelijke inzichten van trauma-informed care en zoomen we in op organisatiecultuur en transformatie.

Bijeenkomst 2: Online bijeenkomst – Thema: Interactie

In deze bijeenkomst richten we ons op het cruciale thema van interactie. Iedere interactie is een interventie – elke persoon, in welke rol dan ook, heeft invloed op de ervaringen van anderen. Trauma-informed care is niet slechts een taak van de uitvoerende professionals, maar een organisatiebreed proces. Dit betekent dat iedereen, ongeacht functie of rol, bijdraagt aan de cultuur van de organisatie.

Bijeenkomst 3: Online bijeenkomst – Thema: Regulatie

In deze bijeenkomst gaan we dieper in op het thema regulatie: zowel de zelfregulatie, het ondersteunen van anderen in momenten van ontregeling als ontregeling binnen de organisatiecontext.

Bijeenkomst 4: Online bijeenkomst – Thema: (Persoonlijk) Leiderschap

In deze bijeenkomst richten we ons op het cruciale thema van leiderschap binnen trauma-informed care. We dragen allemaal bij aan de cultuur van de organisatie, en ons gedrag heeft invloed op de mensen om ons heen. Leiderschap gaat niet alleen om formele posities; het gaat erom dat we, in elke rol die we vervullen, het gewenste gedrag uitstralen en anderen inspireren door ons voorbeeld.

Bijeenkomst 5: Fysieke afsluitingsbijeenkomst

We benutten de laatste bijeenkomst voor intervisie en alle deelnemers presenteren hun eindopdracht, waarin de opgedane kennis en inzichten in relatie tot de eigen organisatie  worden samen gebracht.

 

Leerdoelen:

  1. Inzicht in de basisprincipes van trauma-informed care
    Deelnemers zijn in staat de basiskennis van trauma-informed care te begrijpen en toe te passen binnen de context van hun organisatie. Ze begrijpen de wetenschappelijke inzichten achter ingrijpende (jeugd)ervaringen en beschermende en compenserende (jeugd)ervaringen en hoe deze van invloed zijn op ontwikkeling, gedrag en interactie.
  2. Reflectie op eigen handelen en interacties
    Deelnemers kunnen reflecteren op hun eigen ervaringen en gedragingen in professionele contexten, en identificeren hoe deze bijdragen aan trauma-informed werken. Ze zijn in staat om kritisch naar hun interacties te kijken en hun eigen impact te evalueren.
  3. Verantwoordelijkheid van alle medewerkers binnen de organisatie
    Deelnemers begrijpen dat trauma-informed care een organisatiebreed proces is, waarbij iedereen – ongeacht functie of rol – invloed heeft op de cultuur van de organisatie. Ze kunnen de rol die zij zelf vervullen in deze cultuur benoemen en begrijpen.
  4. Cultuur van traumasensitieve zorg creëren en bevorderen
    Deelnemers weten hoe ze bij kunnen dragen aan een cultuur van traumasensitieve zorg binnen hun organisatie, waarbij regulatie, verbinding en veiligheid centraal staan.
  5. Zelfregulatie en ondersteuning van anderen in ontregeling
    Deelnemers kunnen zelfregulatie toepassen in stressvolle of ontregelde situaties en zijn in staat anderen effectief te ondersteunen in momenten van ontregeling, zowel op individueel als organisatorisch niveau.
  6. Leiderschap in trauma-informed care
    Deelnemers begrijpen dat leiderschap in trauma-informed care niet afhankelijk is van formele posities, maar een rol speelt voor iedereen binnen de organisatie. Ze kunnen gedrag demonstreren dat anderen inspireert en bijdragen aan de gewenste cultuur van zorg.
  7. Verbinding van theorie en praktijk
    Deelnemers zijn in staat de opgedane kennis en inzichten van de training te vertalen naar de praktijk binnen hun eigen organisatie, met concrete acties en strategieën voor het implementeren van trauma-informed care.
  8. Samenwerking en intervisie
    Deelnemers leren van en met elkaar door intervisie en feedback, waarbij ze hun ervaringen en eindopdrachten delen en gezamenlijk oplossingen en verbeteringen voor de organisatie ontwikkelen.
  9. Draagvlak creëren voor trauma-informed care binnen de organisatie
    Deelnemers ontwikkelen vaardigheden om de waarden en principes van trauma-informed care door te vertalen naar concrete beleidsmaatregelen, procedures en werkwijzen binnen de organisatie, en zo draagvlak te creëren voor een organisatiebrede implementatie.

 

Studiebelasting & voorbereiding

De studiebelasting bestaat uit het aantal contact uren. Voorafgaand aan elke bijeenkomst is er leeswerk (Engelstalig) en zijn er verwerkingsopdrachten.

De totale studiebelasting is 38 uur en bestaat ui:

  • Contact uren: 23 uur
  • Leeswerk en verwerkingsopdracht: 15 uur (= 3 uur per bijeenkomst)

Cliëntgroep

Trauma Informed Care als organisatiebreed raamwerk is geschikt voor alle dienstverlenende organisaties en is ondersteunend voor mensen met alle niveaus van cognitief en adaptief functioneren.

 

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor eenieder die wil kennis maken met de grondbeginselen van Trauma Informed Care als organisatieontwikkelingsmodel. Voorbereidende teksten zijn veelal in het Engels. De bijeenkomsten en de werk- en reflectievormen zijn in het Nederlands.

 

Niveau van de cursus

Deze cursus heeft ten minste een post HBO niveau

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd bij:

  • Het accreditatiebureau NIP K&J / NVO OG
  • De accreditatie van het NIP K&J / NVO OG wordt overgenomen door het SKJ


Overige accreditaties in overleg

Heb je een andere accreditatie nodig dan hierboven staat vermeld? Stuur dan een bericht naar [email protected] met de vraag of de gewenste accreditatie kan worden aangevraagd. FORTIOR zal je dan expliciet laten weten of de accreditatie wel of niet zal worden aangevraagd.

 

Certificaat en invoeren presentie

FORTIOR mail na afloop van het webinar het digitale certificaat. Op het certificaat staan de accreditaties en hun ID-nummers vermeld.

Voor sommige registers van beroepsverenigingen, zoals bij NIP K&J / NVO OG, kwaliteitsregister Paramedici, KNGF, Register Vaktherapie en Registerplein, voert FORTIOR de presentie in. Hiervoor hebben wij het nummer nodig waarmee je in het register bent ingeschreven.

Als FORTIOR geen nummer van je heeft, dan kan de presentie niet worden ingevoerd. Zorg er dus voor dat je correcte nummer bekend is bij FORTIOR!

Jessica Vervoort-Schel

Jessica Vervoort-Schel is orthopedagoog-generalist en supervisor NVO met ruim 20 jaar ervaring binnen de jeugdhulp en het onderwijs. Ze zet zich in voor de ontwikkeling en implementatie van trauma informed care in de jeugdhulp en aanverwante sectoren. Haar werk richt zich op het bevorderen van contextueel en relationeel kijken naar probleemgedrag en het versterken van veerkracht bij jeugdigen en gezinnen.

Jessica is werkzaam bij het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE), waar zij zich richt op kennisontwikkeling en expertisemanagement rond vastlopende zorgsituaties. Daarnaast is zij als lector verbonden aan de Hogeschool Rotterdam, waar zij praktijkgericht onderzoek doet naar complexe zorgsituaties en bijdraagt aan het versterken van het vakmanschap van (toekomstige) zorgprofessionals.

Zij rondt momenteel een promotietraject aan de Universiteit van Amsterdam af, waarin zij onderzoek doet naar ingrijpende en beschermende jeugdervaringen bij kinderen met cognitieve en adaptieve beperkingen en hun ouders. Ze redactielid bij Kind en Adolescent Praktijk en aangesloten bij de landelijke beweging van 0.

 
Bekijk de docent

Anita van de Ven

Anita van de Ven is begeleidingskundige en zet zich in voor de ontwikkeling en implementatie van trauma informed care in organisaties. Ze heeft in de afgelopen 25 jaar binnen de jeugdhulp gewerkt, onder andere als trainer beroepsethiek, gezinsbehandelaar en expert op het gebied van reflectie.

Momenteel ondersteunt ze vanuit o.a. voor de praktijk voor begeleidingskunde Tussenpauze organisaties in de ontwikkeling van een duurzame reflectiepraktijk op alle lagen van de organisatie én begeleidt en adviseert ze organisaties bij het ontwikkelen van een Trauma Informed Raamwerk.

Ook begeleidt ze professionals volgens de TIC principes vanuit haar rol als supervisor en organisatiebegeleider LVSV.
Bekijk de docent

Verplichte literatuur

Treisman, K. (2021) A Treasure Box for Creating Trauma-Informed Organizations.  A Ready-to-Use Resource for Trauma, Adversity, and Culturally Informed, Infused and Responsive Systems. Philadelphia: Jessica Kingsley Publishers EAN: 9781787753129

Bestel dit boek via deze link. LET OP! De levertijd is 2-3 weken. Dus tijdig bestellen! Het In het bezit zijn van het boek is noodzakelijk voor het kunnen meedoen aan de online werkplaats

 

Meer informatie over trauma informed care:

Zij gingen je voor

FORTIOR biedt vele mooie na – en bijscholing aan waar ik in de afgelopen 25 jaar al met veel plezier aan heb deelgenomen.

FORTIOR heeft altijd een leuk, gevarieerd aanbod aan cursussen binnen het Verstandelijk Gehandicapten werkveld. Ik neem altijd met plezier deel aan de cursussen die FORTIOR aanbiedt!

Fijne locatie, goede voorzieningen en goede enthousiaste docenten. Het was een top dag!

Goed georganiseerd, lekkere lunch, goede info van te voren, mooi mapje, constant koffie en thee

Het is altijd geweldig om de trainingen van FORTIOR te volgen. De inhoud is zo praktijk gericht, dat je de vertaalslag naar je werkvloer al maakt tijdens de training. Elke keer kom ik na een training vol uitvoerbare ideeën op mijn werk zodat wij kunnen blijven  ontwikkelen.

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen