In dit webinar krijg je een kort overzicht van de overgangsklachten die kunnen voorkomen bij vrouwen met een verstandelijke beperking, ASS of het Downsyndroom. Vervolgens bespreekt de docent mogelijke oplossingen voor deze klachten.
Heb jij vragen over de overgang bij vrouwen met een verstandelijke beperking?
Er is nog weinig kennis en aandacht voor dit belangrijke onderwerp, terwijl de overgang ook voor deze vrouwen ingrijpende effecten kan hebben. FORTIOR, in samenwerking met Anja van Woerdekom, organiseert FORTIOR een webinar waarin de belangrijkste aspecten van de overgang bij vrouwen met een verstandelijke beperking aan de orde komen.
Iedere vrouw krijgt te maken met de overgang. Door de daling van hormonen zoals progesteron en oestrogeen, kunnen lichamelijke en psychische klachten ontstaan of bestaande klachten verergeren. Maar hoe ziet de overgang eruit voor vrouwen met een verstandelijke beperking?
Voor deze vrouwen is het vaak nog moeilijker om klachten te herkennen en te begrijpen. Veelal is er onvoldoende voorlichting voor hun omgeving, wat zorgt voor extra uitdagingen. De overgang kan, afhankelijk van het syndroom of de beperking, eerder beginnen en zich anders uiten. In dit webinar krijg je handvatten om deze vrouwen beter te begrijpen en te ondersteunen.
Wil jij meer weten en praktische tips krijgen om deze vrouwen beter te ondersteunen? Meld je aan voor dit waardevolle webinar!
In dit webinar geeft docent Anja van Woerdekom je een overzicht van de gevolgen van de overgang bij vrouwen met een verstandelijke beperking.
De volgende thema’s komen aan bod
Het webinar is te volgen zonder voorbereiding.
De studiebelasting bestaat uit het aantal contact uren. In dit geval is dat 1,5 uur.
Dit webinar heeft betrekking op volwassen vrouwen met een lichte, matige tot ernstige (meervoudige) verstandelijke beperking.
Het webinar heeft betrekking op alle professionals in de gehandicaptenzorg die meer willen weten over de gevolgen van de overgang bij vrouwen met een verstandelijke beperking, zoals begeleiders, gedragsdeskundigen of verpleegkundigen
Deze training is ten minste post HBO niveau.
Voor dit webinar wordt geen accreditatie aangevraagd. Alle deelnemers ontvangen een certificaat als bewijs van deelname.
Anja van Woerdekom heeft meer dan 43 jaar ervaring in de verstandelijk gehandicaptenzorg, waarvan 39 jaar bij Bartiméus. Ze is een BIG-geregistreerd verpleegkundige en heeft zich vanaf 2009 gespecialiseerd in vrouwengezondheid, hormonen en preventie na haar Post-HBO opleiding bij Care for Women. Sinds 2013 werkt Anja als zelfstandig hoofdpijnverpleegkundige. Daarnaast biedt ze individuele consulten aan vrouwen met een verstandelijke beperking (waaronder EMB) en hun familie. Ook begeleidt en traint ze teams binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg. Anja is auteur van twee boeken gericht op de thema's "ongesteldheid" en "de overgang" voor mensen met een verstandelijke beperking.
Bekijk de docent
FORTIOR biedt vele mooie na – en bijscholing aan waar ik in de afgelopen 25 jaar al met veel plezier aan heb deelgenomen.
FORTIOR heeft altijd een leuk, gevarieerd aanbod aan cursussen binnen het Verstandelijk Gehandicapten werkveld. Ik neem altijd met plezier deel aan de cursussen die FORTIOR aanbiedt!
Fijne locatie, goede voorzieningen en goede enthousiaste docenten. Het was een top dag!
Goed georganiseerd, lekkere lunch, goede info van te voren, mooi mapje, constant koffie en thee
Het is altijd geweldig om de trainingen van FORTIOR te volgen. De inhoud is zo praktijk gericht, dat je de vertaalslag naar je werkvloer al maakt tijdens de training. Elke keer kom ik na een training vol uitvoerbare ideeën op mijn werk zodat wij kunnen blijven ontwikkelen.