Symposium Samen goede zorg geven

DATUM EN TIJD: 17 oktober 2024 van 9:30 tot 17:00 (Symposium is geannuleerd)
INHOUD: Hoe kunnen professionals de zorg en ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking versterken door gebruik te maken van ervaringskennis van cliënten en hun naasten? Sprekers en workshopleiders belichten de verschillende invalshoeken en aspecten die voor samenwerking met cliënten en hun naasten van belang zijn.
LOCATIE: Utrecht & via de livestream
ACCREDITATIE: Is toegekend door Registerplein en is aangevraagd bij NIP K&J/NVO OG (geldt indien toegekend ook voor SKJ)
INVESTERING: Je profiteert van een vroegboekkorting als je inschrijft voor 15 juni 2024. Het inschrijfgeld voor deelnemen op locatie is 195,00 en aan de livestream 75,00. (Na 1 juni 2024 kost deelnemen op locatie 230,00 en aan de livestream 90,00) FORTIOR is vrijgesteld van BTW.

Lees hier meer over de korting voor voltijds studenten die een zorgopleiding doen

8.000

certificaten uitgereikt

6.5 uur

aan nieuwe inzichten en kennis

8.9

sterren uit 900 stemmen

Wil jij meer leren over hoe je de kwaliteit van zorg en ondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking kunt verbeteren door samenwerking?

Samenwerking tussen zorgprofessionals, de cliënt en zijn naasten is van groot belang. De naasten staan al een leven lang om de cliënt heen. Zij kennen de cliënt daarom als geen ander. Naasten en de cliënt zelf kunnen daardoor veel waardevolle ervaringskennis inbrengen. Ook zorgprofessionals hebben door hun opleiding en werkervaring waardevolle kennis en inzichten te bieden. Het bundelen van deze professionele en ervaringskennis kan de zorg en ondersteuning voor de cliënt versterken. Het draagt zo bij aan de kwaliteit van bestaan.

Veel zorgorganisaties en professionals zien het belang van samenwerking met cliënten en hun naasten. Dat is een positieve ontwikkeling. Echter een goede samenwerking is vaak niet vanzelfsprekend. De mensen op de werkvloer, die de samenwerking moeten vormgeven, zijn niet altijd voldoende toegerust. Voor het opbouwen van een goede samenwerkingsrelatie zijn namelijk specifieke kennis en vaardigheden nodig

Het is noodzakelijk dat zorgorganisaties de samenwerking met naasten en de cliënt faciliteren en stimuleren. Daarnaast is het ook belangrijk dat het thema samenwerken wordt ingebed in de curricula van zorgopleidingen.

Door dit symposium krijg je zicht op:

  • De belangrijkste belemmerende en bevorderende factoren in de samenwerking met de cliënt en zijn naasten
  • Wat je kunt doen om betekenisvolle relaties en samenwerking te versterken
  • Hoe docenten toekomstig professionals bewust kunnen maken van het belang van samenwerking hen de benodigde vaardigheden aan kunnen reiken


Dit symposium is bedoeld voor:

Managers, orthopedagogen en psychologen,  belangenbehartigers, begeleiders, sociaal agogisch werkenden, sociaal werkers, gezondheidszorg maatschappelijk werkenden, die werken met mensen met een lichte, matige of ernstige verstandelijke beperking.

Het symposium is ook interessant voor docenten aan MBO, HBO of WO opleidingen. Docenten aan een ROC kunnen een workshop volgen over een concreet lesprogramma. Docenten aan het HBO of WO kunnen uit de lezingen en workshops belangrijke basisprincipes halen over de samenwerking van zorgprofessionals met naasten. Deze informatie kunnen ze vervolgens zelf verwerken in hun onderwijs aan toekomstige zorgprofessionals.

Studenten aan een zorgopleiding zijn welkom. Denk hierbij aan de opleidingen Maatschappelijke Zorg, Sociaal (Pedagogisch) Werk, Verpleegkunde, Bachelor Pedagogische Wetenschappen, enzovoorts. Voor voltijds studenten op MBO, HBO of WO niveau is er een speciale kortingsregeling. Lees hier meer


Aandacht voor theorie en praktijk

Tijdens het symposium lichten diverse toonaangevende sprekers toe wat van belang is voor het versterken van de relatie tussen mensen met een beperking, hun verwanten en professionals. Niet alleen komt naar voren wat een goede samenwerking in de weg staat, maar ook wat juist helpt om de onderlinge samenwerking te versterken. In de middag kun je kiezen uit een aantal praktische workshops waarin je inspiratie op kunt doen voor de toepassing in jouw werkveld.

Lees hier meer over de sprekers en lezingen

 

Dit is waarom jij het symposium niet mag missen

Tijdens dit symposium ontdek je:

  • Wat iedere samenwerkingspartner vanuit zijn eigen positie nodig heeft om tot een goede samenwerking te komen;
  • Welke competenties dit vraagt van zorgprofessionals;
  • Hoe er vanuit de context (organisatie en beleid) aandacht moet zijn voor het bevorderen van deze samenwerking;
  • Hoe docenten toekomstig professionals bewust kunnen maken van het belang van de samenwerking met cliënten en hun verwanten en hen de benodigde vaardigheden voor die samenwerking aan kunnen reiken.

 

Deelname op locatie en via de livestream

Je kunt deelnemen aan dit symposium op locatie in Utrecht. Komt het niet uit om naar de locatie te komen dan kun je het ochtendprogramma volgen via de livestream. Voor de livestream gebruiken we het programma Zoom. Om deel te kunnen nemen aan de livestream heb je een snelle internetverbinding nodig en een laptop of PC met geluidsboxen.

 

Vroegboekkorting en korting voor studenten

Het symposium vindt plaats op 17 oktober 2024. Schrijf je op tijd in, want tot 15 juni profiteer je van een vroegboekkorting. Je betaalt slechts 195,00 voor deelname op locatie en 75,00 voor deelname aan de livestream. (Na 15 juni 2024 kost deelnemen op locatie 230,00 en aan de livestream 90,00). De deskundigheidsbevordering van FORTIOR is vrijgesteld van BTW.

Gedurende de hele inschrijfperiode is er voor voltijd WO, HBO of MBO studenten een kortingsregeling. Lees hier meer over de korting voor studenten

 

 

Dit symposium wordt georganiseerd in samenwerking met:

 

Inhoud

De sprekers van het ochtendprogramma en de workshops beschikken over veel theoretische en praktische kennis. Zij bespreken onderwerpen als

  • De dynamische en veelzijdige context van het contact tussen een mens met een verstandelijke beperking en de zorgprofessional;
  • Voorwaarden voor een goede samenwerking tussen mensen met een verstandelijk beperking, verwanten en zorgprofessionals;
  • De kracht van aandacht voor de ander;
  • Broers en zussen niet vergeten!
  • Aandachtspunten voor de zorg voor mensen met een verstandelijke (en visuele) beperking die ouder worden.

Praktische zaken

Datum:
19 oktober 2023
Accreditatie:
Ja
Type:
Hybride (online en fysiek
Locatie:
Koningsbergerstraat 9, Utrecht, Nederland
Sprekers:

Programma

Ochtend
09:30

Welkom en opening
Rick Kwekkeboom, dagvoorzitter

09:45

Het geheel is meer dan de som der delen
Maartje Knotter

Gelegenheid voor vragen en discussie

10:30

Samen de goede zorg geven
Mirjam Wouda

Gelegenheid voor vragen en discussie

11:15

Pauze

11:30

Zichtbaar maken wat werkt
Meike Heessels, Simone Krijgsman en Lisanne den Heijer

Gelegenheid voor vragen en discussie

12:15

Voorstelling van theatergroep Domino

12:30

Afsluiting van het ochtendprogramma
Paula Sterkenburg

12:45

Lunch

 
Middag
13:45

1e ronde workshops;

Jeroen Bos: Omgaan met naasten

Bente Jonker en Jessica Kamp: De verwant. Juf, wat is dat

Linda Messemaker-Veerman & Anjet van Dijken: Ondersteunen van (jonge) broers en zussen van personen met een beperking

Gustaaf Bos: Altijd zoeken naar balans

Suzanne Jansen: Samen wijzer, een zorg minder

15:00

Pauze

15:30

2e ronde workshops;

Jeroen Bos: Omgaan met naasten

Bente Jonker en Jessica Kamp: De verwant. Juf, wat is dat

Linda Messemaker-Veerman & Anjet van Dijken: Ondersteunen van (jonge) broers en zussen van personen met een beperking

Astrid Kok, Leo Koopman en Bert Veneberg: Achteruitgang, en nu? Afstemming van de zorg op de ouder wordende cliënt met een verstandelijke (en visuele) beperking

Gustaaf Bos: Altijd zoeken naar balans

 

16:45

Einde symposium / borrel

Doelgroep en accreditatie

Accreditatie

Accreditatie is toegekend door:

  • Registerplein voor: Cliëntondersteuners, Ervaringsdeskundigen, GGZ-Agogen, Maatschappelijk werk, Sociaal Agogen, Sociaal Werker voor 5,5 punten

 

Accreditatie wordt aangevraagd bij:

  • Het accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsychologie (K&J)/NVO orthopedagoog generalist (OG)
  • Het SKJ neemt de accreditatie van het NIP K&J/ NVO OG over

 

Certificaat en invoeren presentie

FORTIOR mailt na afloop van het symposium de certificaten aan deelnemers die minimaal 90% van de contact uren aanwezig waren. Op het certificaat staan de accreditaties en hun ID-nummers vermeld.

Voor de registers van NIP K&J / NVO OG en Registerplein voert FORTIOR de presentie in. Hiervoor hebben wij het nummer nodig waarmee je in het register bent ingeschreven.

Als FORTIOR geen nummer van je heeft, dan kan de presentie niet worden ingevoerd. Zorg er dus voor dat je correcte nummer bekend is bij FORTIOR!

Leer meer over Symposium Samen goede zorg geven

Zij gingen je voor

FORTIOR biedt vele mooie na – en bijscholing aan waar ik in de afgelopen 25 jaar al met veel plezier aan heb deelgenomen.

FORTIOR heeft altijd een leuk, gevarieerd aanbod aan cursussen binnen het Verstandelijk Gehandicapten werkveld. Ik neem altijd met plezier deel aan de cursussen die FORTIOR aanbiedt!

Fijne locatie, goede voorzieningen en goede enthousiaste docenten. Het was een top dag!

Goed georganiseerd, lekkere lunch, goede info van te voren, mooi mapje, constant koffie en thee

Het is altijd geweldig om de trainingen van FORTIOR te volgen. De inhoud is zo praktijk gericht, dat je de vertaalslag naar je werkvloer al maakt tijdens de training. Elke keer kom ik na een training vol uitvoerbare ideeën op mijn werk zodat wij kunnen blijven  ontwikkelen.

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen