Symposium De kracht van mogelijkheden: de capabilitybenadering in de zorg voor mensen met een beperking

  • Het symposium van 30 september 2021 is geannuleerd.
  • deelnemen op locatie in Nijkerk of via een livestream
  • sprekers: Petri Embregts, Jac van der Klink, Wil Buntinx, Janny Beernink, Erik Jansen, Annica Brummel, Jan-Pieter Teunisse en Jac de Bruijn (moderator).
  • Inhoud: Hoe kun jij als professional voor cliënten met een verstandelijke beperking de voorwaarden scheppen zodat deze hun mogelijkheden voor ontwikkeling en welzijn kunnen benutten.  Dit symposium gaat over de betekenis van de capabilitybenadering voor de praktijk van de zorg.
  • accreditatie: wordt aangevraagd bij accreditatiebureau NIP K&J / NVO OG (geldt na toekenning ook voor SKJ).

De inschrijfkosten bedragen € 195,00 inclusief koffie/thee en lunch. De deelnameprijs voor het volgen van het congres via de livestream is € 169,50. FORTIOR is vrijgesteld van BTW.

8.000

certificaten uitgereikt

6.5 uur

aan nieuwe inzichten en kennis

8.9

sterren uit 900 stemmen

“De nadruk ligt op de mogelijkheden die iemand ter beschikking heeft om bij te (kunnen) dragen aan een goed leven. De focus ligt op de condities die vervuld moeten zijn om te kunnen streven naar een goede kwaliteit van leven.”

– Wil Buntinx (2020) –

In de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking vormen waarden als eigen regie, empowerment, participatie en inclusie voorname elementen in visie, beleid en praktijk. Deze waarden bepalen in hoge mate de kwaliteit van leven van mensen met een verstandelijke beperking. Het realiseren van die waarden kan alleen als er in de context ook de benodigde voorwaarden aanwezig zijn. Die voorwaarden faciliteren een doelgerichte, persoonsgerichte ondersteuning. En dat is precies waar de capabilitybenadering  over gaat: menselijk welzijn bevorderen door voorwaarden te scheppen voor (keuze)vrijheid en ontwikkeling, afgestemd op het individu. Die voorwaarden betreffen bij voorbeeld de mogelijkheden (opportunities) om keuzes te realiseren, om deel te nemen aan het maatschappelijk leven of om zinvol werk of dagbesteding te hebben.

Binnen de capabilitybenadering moeten “mogelijkheden” worden gezien in het perspectief van wat iemand kan worden. Dat betekent dat bij mensen met een verstandelijke beperking niet alleen wordt gekeken naar de ondersteuning die ze ontvangen maar ook naar wat ze zelf kunnen bijdragen aan het bevorderen van hun levenskwaliteit. Mensen met een verstandelijke beperking mogen niet alleen worden gezien als cliënten maar als mensen die geëngageerd zijn in het realiseren van hun mogelijkheden met eigen motivatie en initiatief.

Om kwetsbare mensen een waardig leven te kunnen bieden, is het nodig om op zoek te gaan naar wat mensen zelf waardevol vinden. Dat lijkt een open deur en klinkt gemakkelijk, maar is dat zeker niet! Zeker voor mensen met een (ernstige) verstandelijke beperking, autisme, verslavingsproblematiek of bij mensen met een ernstige psychiatrische stoornis is dat niet evident. Veel mensen weten zelf ook niet goed wat ze willen en zullen daardoor de neiging hebben om sociaal wenselijke antwoorden te geven.

 

De capability benadering in de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking

De capabilitybenadering is als breed richtinggevend kader van belang voor de zorg. Samen met het CB-SD Vlaams-Nederlands Netwerk wordt dit congres georganiseerd met als centrale vraag: hoe kan de capabilitybenadering  zinvol en effectief voor mensen met een verstandelijke beperking worden ingezet?

 

Hybride symposium

Dit symposium kun je zowel fysiek als online bijwonen.

Als je online deelneemt dan heb je een laptop of PC nodig met camera, microfoon en luidsprekers. Er wordt gebruik gemaakt van het programma Webex of Zoom.

Bij de fysieke bijeenkomst houdt FORTIOR zich aan de richtlijnen van het RIVM die op dat moment gelden. We vragen van jou als deelnemer dat jij je ook aan deze richtlijnen houdt.

 

Inhoud van het programma

Diverse facetten
Het ochtenddeel van het programma gaat over diverse facetten van de capabilitybenadering en over de vraag waarom het zinvol is om die benadering als inspiratiebron voor ondersteuning en welzijn te benutten.

Toepassingsmogelijkheden
De middag is ingericht voor toepassingsmogelijkheden van de capabilitybenadering, ofwel hoe kunnen professionals de capabilitybenadering  in de dagelijkse praktijk toepassen bij de ondersteuning van kinderen, jeugdigen en volwassenen met een beperking? Tijdens het middagprogramma kun je 2 workshops kiezen waaraan je wilt deelnemen:

Ronde 1 (van 13:30 tot 15:00)

  1. Floreren: hoe krijgt de capability benadering vorm in de praktijk en zorg? Janny Beernink
  2. Op zoek naar verborgen verschillen: de capability benadering in het sociaal domein Erik Jansen

 

Ronde 2 (van 15:15 tot 16:45)

  1. Menswaardig leven voor mensen met een lichte verstandelijke beperking Annica Brummel
  2. Capability benadering en autisme Jan-Pieter Teunisse

 

Je gaat na het symposium naar huis met een helder idee van wat capabilitybenadering is en je hebt kennis gemaakt met verschillende toepassingsmogelijkheden van de capabilitybenadering.

 

Stand van CB-SD Vlaams-Nederlands Netwerk

Het CB-SD Vlaams-Nederlands Netwerk zal met een stand onder leiding van Collin den Braber aanwezig zijn om informatie te verstrekken over het netwerk. In de stand zijn diverse publicaties over de capabilitybenadering  verkrijgbaar, waaronder het boek De capabilitybenadering  in het sociaal domein. Een praktijkgerichte kennismaking.

Praktische zaken

Datum:
30 september 2021
Accreditatie:
Niet mogelijk voor deze trainingen
Type:
Online via Zoom
Locatie:
Oranjelaan 10, Nijkerk, Nederland
Sprekers:

Programma

Ochtend
09:30

Opening

Jac de bruijn

Moderator

09:45

Waarom is de capability benadering aantrekkelijk voor een moderne kijk op zorg?

Jac van der Klink

10:35

De capability benadering: een manier om vorm te geven aan zelfbepaling en participatie

Petri Embregts

Gelegenheid voor vragen

11:25

Pauze

11:40

Capability benadering en Kwaliteit van Bestaan

Wil Buntinx

Gelegenheid voor vragen

12:00

Afsluiting van het ochtendprogramma

Jac de Bruijn

Moderator

12:30

Lunch

 
Middag
13:30

Je kunt kiezen uit de workshops:

  1. Floreren: hoe krijgt de capability benadering vorm in de praktijk en zorg? Janny Beernink
  2. Op zoek naar verborgen verschillen: de capability benadering in het sociaal domein Erik Jansen
15:00

Pauze

15:15

Je kunt kiezen uit de workshops:

  1. Menswaardig leven voor mensen met een lichte verstandelijke beperking Annica Brummel
  2. Capability benadering en autisme Jan-Pieter Teunisse
16:45

Afsluiting in de workshops

17:00

Einde

Doelgroep en accreditatie

Doelgroep

  • Psychologen, orthopedagogen, senior begeleiders, sociaal pedagogen, teamleiders en managers die werken met mensen met een verstandelijke beperking in kleine of grote organisaties voor zorg aan mensen met een verstandelijke beperking, GGZ, verslavingszorg en forensische hulpverlening;
  • Leerkrachten, psychologen, orthopedagogen, teamleiders en interne begeleiders in het speciaal onderwijs;
  • Onderzoekers in het veld van de zorg aan mensen met een beperking;
  • Managers en leidinggevenden in de zorg.

 

Voorbereiding en studiebelasting

Het symposium is te volgen zonder voorbereiding.

De studiebelasting bestaat uit het aantal contacturen. In dit geval is dit 6 uur.

 

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd bij het accreditatiebureau NIP K&J/NVO OG. Deze accreditatie (geldt na toekenning) ook voor SKJ.

Leer meer over Symposium De kracht van mogelijkheden: de capabilitybenadering in de zorg voor mensen met een beperking

Zij gingen je voor

FORTIOR biedt vele mooie na – en bijscholing aan waar ik in de afgelopen 25 jaar al met veel plezier aan heb deelgenomen.

FORTIOR heeft altijd een leuk, gevarieerd aanbod aan cursussen binnen het Verstandelijk Gehandicapten werkveld. Ik neem altijd met plezier deel aan de cursussen die FORTIOR aanbiedt!

Fijne locatie, goede voorzieningen en goede enthousiaste docenten. Het was een top dag!

Goed georganiseerd, lekkere lunch, goede info van te voren, mooi mapje, constant koffie en thee

Het is altijd geweldig om de trainingen van FORTIOR te volgen. De inhoud is zo praktijk gericht, dat je de vertaalslag naar je werkvloer al maakt tijdens de training. Elke keer kom ik na een training vol uitvoerbare ideeën op mijn werk zodat wij kunnen blijven  ontwikkelen.

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen