Bevorderen van zelfregulatie bij mensen met een verstandelijke beperking

  • een symposium op 5 maart 2020 van 9:30 tot 17:00
  • locatie: Cursus- en vergadercentrum Domstad te Utrecht
  • inhoud: het symposium gaat over het inzetten van interventies voor het verbeteren van zelfregulatie bij mensen met een verstandelijke beperking
  • dagvoorzitter: Wil Buntinx
  • plenaire sprekers in de ochtend: Jaap van der Stel, Gerrit Vignero en Lex Wijnroks
  • workshops over concrete interventies: de methode Heijkoop, Mindfulness, de Affectregulerende Vaktherapie, Sensorische Informatieverwerking, de app SignaLeren, FloorPlay en zelfregulatie bij seksualiteit
  • Accreditatie is toegekend door Register Vaktherapie en SKJ, accreditatie is aangevraagd bij het accreditatiebureau NIP K&J/NVO OG en KNGF.

De inschrijfkosten zijn 224,50 p.p. inclusief koffie, thee en lunch. FORTIOR is vrijgesteld van BTW.

8.000

certificaten uitgereikt

6.5 uur

aan nieuwe inzichten en kennis

8.9

sterren uit 900 stemmen

“Zelfregulatie is datgene wat mensen tot mens maakt.” (Jaap van der Stel, 2013)

Zelfregulatie is het vermogen van mensen om hun cognitieve capaciteiten in te zetten om emoties, impulsen, wensen en behoeften te controleren, om doelgericht te werken en op de juiste manier met anderen om te gaan. Ook voor de persoonlijke ontwikkeling van mensen en voor hun autonomie is zelfregulatie onmisbaar. Zelfregulatie is dan ook een zeer relevant concept voor mensen met een verstandelijke beperking of een andere atypische ontwikkeling. Met een zelfregulering die goed genoeg is, kunnen mensen met een ontwikkelingsbeperking keuzes maken in hun leven, zich sociaal aangepast gedragen, optimaal leren en werken en effectief aan het maatschappelijk leven deelnemen. Bovendien wapent een goede zelfregulatie de persoon met een verstandelijke beperking tegen psychische klachten en problematisch gedrag. Kortom: zelfregulatie leidt tot geestelijke gezondheid, empowerment en een betere kwaliteit van leven. Daarom is het belangrijk voor hulpverleners om te onderzoeken hoe zelfregulatie bij mensen met een verstandelijke beperking bevorderd kan worden, als dat nodig is.

Dit symposium is een vervolg op het symposium (Zelf)regulatie bij mensen met een verstandelijke beperking dat in december 2018 plaatsvond. Op dit symposium is verkend wat zelfregulatie inhoudt en zijn er mogelijkheden aangegeven voor de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking. Het symposium op 5 maart 2020 gaat in die lijn verder. De sprekers op dit symposium laten zien welke mogelijkheden er zijn om zelfregulatie in kaart te brengen en op welke manieren zelfregulatie bij kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking bevorderd kan worden. Hierbij gaat het op de eerste plaats om manieren die mensen met een verstandelijke beperking zelf kunnen inzetten en op de tweede plaats om tools waarmee professionals de persoon in kwestie doelmatig kunnen helpen en ondersteunen. De hulp, ondersteuning en behandeling moeten oplossings- en resultaatgericht zijn, zoveel mogelijk in het dagelijks leven plaats vinden, liefst samen met het sociaal netwerk van de cliënt en de cliënt uitnodigen tot actieve deelname en oefenen.

Inhoud van het symposium

In het ochtendprogramma van het symposium worden de mogelijkheden voor beeldvorming, diagnostiek en behandeling besproken. In de workshops ’s middags kun je allerlei methoden leren kennen die je kunt gebruiken in de ondersteuning van je cliënten.

Aan het eind van het symposium ben je op de hoogte van:

  • hoe je zelfregulatie en executieve functies van je cliënt in kaart kunt brengen;
  • hoe je zelfregulatie en executieve functies bij je cliënt kunt bevorderen;
  • wat de rol van de professionele omgeving is;
  • hoe de professionele omgeving kan bijdragen aan de beeldvorming middels observatie en interview;
  • de mogelijkheden die eHealth biedt voor het bevorderen van zelfregulatie en het trainen van executieve functies;
  • van enkele digitale en niet-digitale manieren van zelfregulering voor je cliënt;
  • seksualiteit en zelfregulatie

Praktische zaken

Datum:
05 maart 2020
Accreditatie:
Niet mogelijk voor deze trainingen
Type:
Locatie:
Koningsbergerstraat 9, Utrecht, Nederland
Sprekers:

Programma

Ochtend
09:30

Opening door dagvoorzitter Wil Buntinx

09:40

Jaap van der Stel

Groei en ontwikkeling van zelfregulatie bij mensen met een verstandelijke beperking

10:25

Mogelijkheden voor discussie en vragen

10:35

Gerrit Vignero

Als de draad een kluwen is geworden

11:20

mogelijkheden voor discussie en vragen

11:30

Pauze

11:45

Lex Wijnroks

Zelfregulatie bij mensen met een verstandelijke beperking: een ontwikkelingsneuropsychologische benadering

12:30

mogelijkheden voor vragen en discussie

12:40

afsluiting van het ochtendprogramma door Wil Buntinx

12:45

Lunchpauze

 
Middag
13:45

Keuze 1 uit 7 workshops

15:15

Pauze

15:30

Keuze 2 uit 7 workshops

17:00

Einde

17:00

Borrel

Doelgroep en accreditatie

Cliëntgroep

De inhoud van dit symposium heeft betrekking op kinderen, jongeren en volwassenen met een zeer ernstige, ernstige, matige of lichte verstandelijke beperking. De inhoud van het symposium is ook van toepassing op andere vormen van een ontwikkelingsbeperking.

 

Doelgroep

Het symposium is bedoeld voor:

  • orthopedagogen, psychologen, vak- en speltherapeuten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, teamleiders en begeleiders, die werken voor mensen met een verstandelijke beperking in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, forensische zorg, verslavingszorg en GGZ
  • orthopedagogen, psychologen, vak- en speltherapeuten en interne begeleiders in het (speciaal) onderwijs
  • orthopedagogen, psychologen, vak- en speltherapeuten, coaches, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten met een eigen praktijk.

 

Accreditatie

Accreditatie is toegekend door:

  • Register Vaktherapie voor 6 punten
  • SKJ voor 6 punten

 

Accreditatie is aangevraagd bij:

  • het accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsychologie (K&J)/NVO orthopedagoog generalist (OG). Deze accreditatie is ook geldig voor het SKJ.
  • KNGF

 

Overige accreditaties kunnen in overleg worden aangevraagd.

 

Certificaten
FORTIOR reikt aan het eind van de dag certificaten uit. Op het certificaat staan de accreditaties en hun ID-nummers vermeld.

Voor sommige registers van beroepsverenigingen, zoals bij NIP K&J / NVO OG, kwaliteitsregister Paramedici, KNGF, Register Vaktherapie en Registerplein, voert FORTIOR de presentie in. Hiervoor hebben wij het nummer nodig waarmee je in het register bent ingeschreven.

Als FORTIOR geen nummer van je heeft, dan kan de presentie niet worden ingevoerd. Zorg er dus voor dat je correcte nummer bekend is bij FORTIOR!

 

Aanwezigheid
Een aantal kwaliteitsregisters stellen voorwaarden aan de duur van uw aanwezigheid. FORTIOR controleert daarom uw aanwezigheid. Het is de bedoeling dat u tenminste 90% van de contacturen aanwezig bent.

 

Voorbereiding en studiebelasting

Het symposium is goed te volgen zonder voorbereiding.

Leer meer over Bevorderen van zelfregulatie bij mensen met een verstandelijke beperking

Zij gingen je voor

FORTIOR biedt vele mooie na – en bijscholing aan waar ik in de afgelopen 25 jaar al met veel plezier aan heb deelgenomen.

FORTIOR heeft altijd een leuk, gevarieerd aanbod aan cursussen binnen het Verstandelijk Gehandicapten werkveld. Ik neem altijd met plezier deel aan de cursussen die FORTIOR aanbiedt!

Fijne locatie, goede voorzieningen en goede enthousiaste docenten. Het was een top dag!

Goed georganiseerd, lekkere lunch, goede info van te voren, mooi mapje, constant koffie en thee

Het is altijd geweldig om de trainingen van FORTIOR te volgen. De inhoud is zo praktijk gericht, dat je de vertaalslag naar je werkvloer al maakt tijdens de training. Elke keer kom ik na een training vol uitvoerbare ideeën op mijn werk zodat wij kunnen blijven  ontwikkelen.

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen