Tips over praten met cliënten en verwanten over pijn: Linda Kersten

Hoe je over pijn praat met je client en diens naasten heeft veel invloed op de pijnbeleving en het ervaren van comfort, met name bij kwetsbaren die extra gevoelig kunnen zijn voor stress en spanning. Hoe ga je in gesprek met de client en diens naasten over pijn? Hoe kan je door je houding aan te passen en aandacht te hebben voor helpende zorgtaal er voor zorgen dat het rustiger is in de kamer? Hoe kan je de client en diens begeleiders en naasten met meer gemak en ontspanning medische handelingen, gesprekken en dagelijkse verzorging laten doorstaan? De bedoeling is dat alle deelnemers van deze workshop met enkele praktische handvatten en antwoorden op bovenstaande vragen direct in de praktijk aan de slag kunnen! En dat zij tevens geënthousiasmeerd en geïnspireerd raken om meer van communicatie in relatie tot client comfort te willen weten. Omdat expliciete taal niet altijd toegankelijk is, zal in deze workshop ook aandacht zijn voor non-verbale communicatie (hoe kun je oprechte verbinding optimaliseren) en aanpassing stemgebruik.

Deze workshop is voor alle zorgverleners (zoals begeleiders, fysiotherapeuten, verpleegkundigen, psychologen, orthopedagogen) die te maken hebben met cliënten die pijn kunnen ervaren bij medische behandelingen en/of in de dagelijkse verzorging (bijvoorbeeld gebitsverzorging).

 

Leerdoelen:

  • Je bent je meer bewust van de invloed van taal en non-verbale communicatie op de pijnbeleving en het ervaren van comfort.
  • Je ervaart welke aanpassingen in de non-verbale communicatie invloed hebben op stress en ontspanning (‘volgen en leiden’).
  • Je leert enkele toepassingen van helpende zorgtaal, ook wel Focustaal genoemd.

 

Linda Kersten

Linda is mede-eigenaar van en trainer bij Skills4Comfort en is PROSA faculty member.

Daarnaast werkt ze als gezondheidszorgpsycholoog bij Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer en is ze docent van de workshops ‘Hypnose in een medische setting’.

 

Wat Linda vooral motiveert is om in de praktijk te zien en ervaren dat oprechte verbinding, aandacht hebben voor het comfort van patiënten en collega’s van cruciaal belang zijn in relatie tot het wel of niet (goed) slagen van onderzoek, behandeling en/of patiënt contact in het algemeen.

Deze motivatie is voor Linda de belangrijkste reden geweest om in 2020 samen met artsen en verpleegkundigen een training te ontwikkelen gericht op Focustaal, non-verbale communicatie en afleiding. Zij merkt bovendien dat hoe meer bezig te zijn met deze helpende taal, des te meer het geïntegreerd wordt in alle communicatie, zowel op individueel als op teamniveau.

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen