Bij een beetje pijn reageer je anders dan bij heftige pijn. En wat kun je allemaal doen om de bewoner te helpen bij vermoedens van pijn? En hoe leg je vervolgens aan je teamleden uit? Daar kan een pijnsignaleringsplan bij helpen. Je kunt er methodisch de gedragingen van de bewoner in kwijt en je kunt er in kwijt welke interventies je kunt inzetten. Samen met je team kun je zo’n plan voor een bewoner invullen. Met zo’n plan binnen handbereik wordt pijn eerder gesignaleerd, wordt er sneller adequaat gehandeld en wordt de bewoner minder met pijn geconfronteerd! We bespreken hoe je samen met andere zorgprofessionals en collega’s pijn kunt voorkomen en behandelen.
Daan is praktijkverpleegkundige VG, werkzaam bij Stichting Dichterbij. Hij heeft veel ervaring met het werken met mensen met een (ernstige) verstandelijke beperking. Daardoor weet hij hoe cruciaal het is om aandacht te hebben voor signalen van pijn en pijngedrag.
Daan neemt deel aan PijnZorg (On)beperkt. Hij is medeontwikkelaar en trainer van de training over het signaleren van pijn.
Kim is psychosomatisch therapeut en fysiotherapeut en is werkzaam bij Elver. Al jaren heeft ze een sterke fascinatie voor het thema pijn, in het bijzonder bij mensen met een (ernstige) verstandelijke beperking.