In deze workshop gaan we het methodisch proces (ook wel: klinisch redeneren) zoals dit beschreven is in de richtlijn pijn bij volwassenen met een verstandelijke beperking toepassen op een casus. We lopen samen de stappen van signaleren, diagnostiek en behandeling door en bespreken met elkaar hoe je de verzamelde informatie analyseert en conclusies trekt. Belangrijk hierin is dat pijn vaak niet een losstaand probleem is. In je diagnostiek is het daarom van belang verschillende factoren die aanleiding geven voor veranderd gedrag of die pijn aangeven in kaart te brengen en te kijken hoe die invloed op elkaar hebben.
Leendert Sneep is fysiotherapeut en lid van het pijnteam van Ipse de Bruggen. Vanuit dit pijnteam heeft hij meegewerkt aan de ontwikkeling van de richtlijn pijn bij volwassenen met een verstandelijke beperking.
Leendert geeft scholingen over pijn aan begeleiders en behandelaars.
Daarnaast is hij lid van het landelijk Kennisnetwerk Pijn bij Verstandelijke Beperking Pijnzorg (On)beperkt, dat zich inzet om kennis op het gebied van pijn bij elkaar te brengen, om die verzamelde kennis gemakkelijk toegankelijk te maken en om praktische handvatten te ontwikkelen voor knelpunten in de signalering, diagnostiek en behandeling van pijn.