De Draad als model en methode wil een vertaalslag zijn van de sociale en emotionele ontwikkeling, gebaseerd op de ontwikkelingspedagogie, de SEO van A. DOSEN en de methode HEIJKOOP. Gerrit neemt je in deze lezing mee in de evolutie die hij doorheen de 20 jaar van het model heeft meegemaakt. Hoe maak je de verschillende ontwikkelingsstappen concreet voor begeleiders, leerkrachten, ouders, cliënten? Hoe kan je aan de hand van het model werken met het dynamische aspect -de spanning tussen meer en minder aankunnen- in emotionele en sociale ontwikkeling? Welke werkschema’s kan je gebruiken om ‘de draad’ op een cliënt en zijn systeem te leggen? Dit materiaal krijgen de deelnemers ook mee.
Gerrit Vignero werkt sinds 1986 als orthopedagoog in het Medisch Pedagogisch Centrum (MPC) Terbank in Heverlee. MPC Terbank is een residentiële voorziening voor jongens en meisjes van drie tot 21 jaar met een lichte of matige verstandelijke beperking, gedragsstoornissen en/of emotionele problemen. Al heel vroeg in zijn werk als orthopedagoog ontdekte hij het belang van de ontwikkelingspsychologie voor het ondersteunen van mensen met een verstandelijke beperking.
Gerrit is geschoold in de methode Heijkoop. De vraag waar hij zich op richtte was: Hoe vertaal je ontwikkelingspsychologisch denken naar het orthopedagogisch handelen? Voor het antwoord op deze vraag maakte Gerrit gebruik van het werk van Jacques Heijkoop en van Anton Došen. Hij ontwikkelde een eigen model waarbij hij het beeld van de draad gebruikt om de relatie tussen cliënt en professional die bij de verschillende ontwikkelingsfasen hoort, weer te geven. Over zijn methode heeft Gerrit inmiddels drie boeken geschreven. ‘De draad’ werd oorspronkelijk vooral opgepikt in voorzieningen voor cliënten met een verstandelijke beperking. Inmiddels wordt het ook als werkvorm gebruikt in scholen zowel in buitengewoon onderwijs als gewoon onderwijs.
Gerrit geeft scholing in België en Nederland over zijn model en begeleidt (in België) casusbesprekingen.