Aan de hand van het stroomschema van de richtlijn pijn bij verstandelijke beperking bekijken we hoe je methodisch en interdisciplinair kunt samenwerken. Binnen deze samenwerking is het van belang te zorgen voor afstemming en coördinatie om met elkaar methodisch informatie te verzamelen en interpreteren. Doel hiervan is te komen tot een diagnose en behandeling en deze daarna te evalueren aan de hand van cliëntgebonden evaluatiecriteria.
Aan de hand van het verhaal van Willemien doorlopen we het proces en geven we suggesties welke disciplines een rol zouden kunnen spelen.
Onderwerpen waaraan aandacht besteed wordt:
Leendert Sneep is fysiotherapeut en lid van het pijnteam van Ipse de Bruggen. Vanuit dit pijnteam heeft hij meegewerkt aan de ontwikkeling van de richtlijn pijn bij volwassenen met een verstandelijke beperking.
Leendert geeft scholingen over pijn aan begeleiders en behandelaars.
Daarnaast is hij lid van het landelijk Kennisnetwerk Pijn bij Verstandelijke Beperking Pijnzorg (On)beperkt, dat zich inzet om kennis op het gebied van pijn bij elkaar te brengen, om die verzamelde kennis gemakkelijk toegankelijk te maken en om praktische handvatten te ontwikkelen voor knelpunten in de signalering, diagnostiek en behandeling van pijn.
Sigrid is als arts VG werkzaam bij Middin in de regio Haaglanden. De diversiteit van cliënten in niveau van functioneren, achtergrond en zorgvraag maakt elke werkdag anders. Een grote uitdaging daarbij is het duiden en behandelen van pijn, waarbij multidisciplinaire behandeling noodzakelijk is.
Haar eerdere onderzoek en promotie bij de pijnpoli van het VUMC helpen haar in het duiden van complexe onderliggende mechanismes van pijn en potentiële behandelingen.