Pijn wordt eigenlijk altijd veroorzaakt en beïnvloed door meerdere factoren. Het is daarom logisch pijn vanuit een multimodaal perspectief te behandelen. Het voordeel daarvan is dat dit effectiever is en meer mogelijkheden biedt voor een gepersonaliseerde aanpak.
In deze lezing komen de vele mogelijkheden vanuit diverse werkingsmechanismen binnen het pijnproces aan bod en worden deze gelinkt aan praktische adviezen voor in de dagelijkse praktijk. Deze worden vervolgens toegepast op de casus van Willemien.
Marion is docent-onderzoeker bij de Academie Gezondheid en Vitaliteit Hogeschool Arnhem en Nijmegen en is werkzaam aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN VDO, Lectoraat Acute en Intensieve zorg) als opleidingscoördinator bij verpleegkundige vervolgopleidingen, docent en onderzoeker op het gebied van pijn, palliatieve zorg en complementaire zorg. Zij is verder betrokken geweest bij de start van het Landelijk Kennisnetwerk Pijn bij Verstandelijke beperking en werkt mee als adviseur bij de herziening van de richtlijn over pijn bij mensen met een verstandelijke beperking door SKILZ. Ook is zij als afgevaardigde van V&VN Pijnverpleegkundigen bestuurslid bij de Pijnalliantie Nederland (PA!N).
Iris werkt als orthopedagoog bij De Twentse Zorgcentra. Ze is in opleiding tot orthopedagoog generalist bij de PPO in Groningen.
Haar masterthesis (2020) had als onderwerp ‘Het signaleren van pijn bij volwassenen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen’. Sindsdien is ze zich steeds meer gaan bezighouden met dit thema en betrokken geraakt bij het pijnteam van haar eigen organisatie met als doel om bij alle cliënten pijn tijdig te herkennen en adequaat te behandelen. Vervolgens heeft ze zich in 2021 aangesloten bij Pijnzorg (On)beperkt (voorheen Landelijk Kennisnetwerk Pijn bij Verstandelijke Beperking) om zich in te zetten voor kennisuitwisseling, verbetering van diagnostiek en behandeling rondom pijn en meer bewustwording over pijn. Ook heeft Iris in het afgelopen jaar vanuit haar beroepsvereniging meegewerkt aan de herziening van de richtlijn over pijn bij mensen met een verstandelijke beperking door SKILZ.